VILKEN DIMMER SKA JAG VÄLJA?

Saker att tänka på när du väljer dimmer


Typ av lampa

När du ska välja dimmer är det bra att känna till vilken typ av lampa du hade tänkt att dimra. Vissa LED och lågenergilampor går inte att dimra vilket framgår på glödlampans förpackning, så läs noggrant.


Antalet lampor

Om du ska dimra många lampor samtidigt eller om du ska dimra LED lampor bör du känna till dimmerns effektomfång. Det vill säga antalet lampor samt effekten på lamporna. LED lampor kräver att dimmern klarar låga effekter och om du ska dimra många lampor samtigt måste dimmern klara av höga effekter.

På en dimmer står det till exempel att dimmern klarar lasterna mellan 20W och 300W. Denna dimmer fungerar alltså inte med en LED lampa på 7W. Den klarar heller inte av 10 st halogenlampor på 35W eftersom den totala lasten 350W överstiger maxeffekten som är 300W.


Utseende

Utseendet på olika dimmrar skiljer sig åt. Om du inte ska byta ut alla strömbrytare så kan det vara bra att välja en dimmar som liknar de strömbrytare du redan har för att få ett enhetligt intryck. Vissa dimmrar finns i olika färger och det finns även olika ramar att välja bland för att ändra utseendet.


Kvalité

Du bör undvika att köpa de allra billigaste dimmrarna då de ibland kan avge ett lågt surrande ljud som kan anses störande.
Vår rekommendation - Schneider Trend Transistordimmer 20W-315W

Ca pris: 500kr
Detta är en av de mest poplära dimrarna på marknaden och är uppskattade för sin kvalité och sin klassiska design.

Läs mer
Bild på eljo trend dimmer